Λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητά ευγενικά μια δωρεά για τα θύματα του πιο πρόσφατου τυφώνα για να προσγειωθεί.
Ο τομέας του αποστολέα διαβάζει “help@ushurricanesurvivors.net” και παρόλο που ο οργανισμός θα μπορούσε να είναι νόμιμος, δεν το έχετε ακούσει.
Συνήθως ο φάκελος ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας προστατεύει από τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά για κάποιο λόγο αυτό βρίσκεται στην κορυφή των εισερχομένων σας. Είστε εξοικειωμένοι με τον υπολογιστή και δεν παίρνετε πιθανότητες με κανένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν οργανισμό που ζητά προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν δεν το ζητήσατε και δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την ταυτότητά του.
Είτε μας αρέσει είτε το περιμένουμε, θα είστε ο στόχος αυτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” καθημερινά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν γίνει αρκετά καλοί στον εντοπισμό αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στη χρήση της λογικής για να μην συμμορφωθούν με τα αιτήματά τους. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές ποια μέτρα πρέπει να κάνετε όταν λαμβάνετε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που περιβάλλει τον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
Πώς μοιάζουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”;
Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι τόσο απαίσια – και δυστυχώς συχνά επιτυχή – είναι ότι έχουν δημιουργηθεί για να φαίνονται νόμιμα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τι είναι γνήσιο και τι είναι μια απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος. Γενικά, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι κοινά μεταξύ των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και πρέπει να φέρουν κόκκινες σημαίες:
- Συνημμένα ή σύνδεσμοι
- Σφάλματα ορθογραφίας
- Κακή γραμματική
- Μη επαγγελματικά γραφικά
- Άσκοπο επείγον για άμεση επαλήθευση της διεύθυνσης email σας ή άλλων προσωπικών πληροφοριών
- Γενικές ευχές όπως “Αγαπητέ πελάτη”
Συμβουλές για την αποφυγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”
Το να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον εντοπισμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι το κλειδί. Εάν έχετε συναντήσει ένα στα εισερχόμενά σας, χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές για να αποφύγετε να πέσετε θύμα επίθεσης ηλεκτρονικού ψαρέματος.
Διαγράψτε το email χωρίς να το ανοίξετε.
Οι περισσότεροι ιοί ενεργοποιούνται όταν ανοίγετε ένα συνημμένο ή κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο μέσα σε ένα email. Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιτρέπουν τη δέσμευση σεναρίων, κάτι που καθιστά δυνατή τη λήψη ιούς απλώς ανοίγοντας ένα ύποπτο email. Καλύτερα να μην τα ανοίξετε όλα μαζί.
Αποκλεισμός μη αυτόματα ο αποστολέας.
Εάν ο πελάτης email σας επιτρέπει να δημιουργήσετε χειροκίνητα ένα μπλοκ, θα πρέπει να το κάνετε. Σημειώστε τον τομέα email του αποστολέα και, στη συνέχεια, προσθέστε τον αποστολέα σε μια αποκλεισμένη λίστα. Αυτό είναι ιδιαίτερα έξυπνο και χρήσιμο αν μοιράζεστε το πλαίσιο email με οποιονδήποτε στην οικογένειά σας. Κάποιος άλλος μπορεί να σκοντάψει ένα νόμιμο email που δεν ανήκει στον φάκελο spam και να κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε.
Αγοράστε μια επιπλέον γραμμή ασφαλείας.
Δεν μπορείς ποτέ να είσαι πολύ ασφαλής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς για να παρακολουθείτε το πλαίσιο email σας.
Απλώς θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε ένα email ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι να το διαγράψετε αμέσως. Το αν κάνετε πρόσθετες ενέργειες για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτές τις επιθέσεις είναι ένα μπόνους.